Kaikki aknesta

Punaiset näppylät, märkivät rakkulat ja ärsyttävät finnit – aknella on useita ilmenemismuotoja. Autamme sinua kaikissa kysymyksissä.

Mitä akne on?
Akne on tulehdus talirauhasissa eli niissä pienissä ihon rauhasissa, jotka ovat melkein ihon pinnalla. Talirauhasten tehtävänä on muodostaa rasvaa, joka puolestaan tekee ihon pehmeäksi.

Kenelle puhkeaa akne?
On vaikea sanoa, kenelle akne puhkeaa. Akne voi puhjeta kenelle tahansa iästä riippumatta, mutta yleisimmin akne puhkeaa murrosiässä ja teini-iässä. Akne on yleinen vaiva: noin joka kolmas teini-ikäinen tarvitsee jonkinlaista hoitoa akneensa.

Miksi akne puhkeaa?
On olemassa useita asioita, jotka saattavat vaikuttaa aknen puhkeamiseen. Murrosiässä kehossa tapahtuu hormonaalisia muutoksia – sukupuolihormonit lisääntyvät – mikä johtaa puolestaan talinerityksen lisääntymiseen. Akne on osittain perinnöllistä, eikä ole myöskään epätavallista, että akne puhkeaa kuukautisia ennen ja niiden aikana. Jos kärsit aknesta aikuisiällä, se saattaa olla merkki kehon hormonaalisesta epätasapainosta, jota saatetaan puolestaan joutua hoitamaan yhdessä lääkärin kanssa.

Miltä akne näyttää?
Aknella on erilaisia ilmenemismuotoja. Akne voi olla kaikkea punaisista tai keltaisista ja märkivistä pienistä näppylöistä tulehtuneempiin ja turvonneisiin haavan kaltaisiin ihotulehduksiin.

Missä aknea esiintyy?
Aknea esiintyy useimmiten kasvoissa, poskilla ja suun ympärillä. Aknea voi myös olla rinnassa ja selässä.

Mitä voin tehdä aknelleni?
Iho on tärkeä puhdistaa aamulla ja illalla. Käytä tuotteita, jotka on suunniteltu estämään finnien muodostumista ennaltaehkäisemällä ihon rasvoittumista. Jos ilman lääkemääräystä saatavat voiteet ja tuotteet eivät auta ja akne tuottaa sinulle mielipahaa, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin, jossa hoito räätälöidään juuri sinulle. Muista, että akne ei häviä yhdessä yössä, joten kärsivällisyys on tärkeää.

Pitäisikö finnejä puristella?
Vaikka aknenäppylät on vaikea jättää rauhaan, niitä ei todellakaan tulisi puristaa. Tämä mahdollistaa bakteerien pääsemisen näppylöihin, mikä lisää tulehdusta.

ACO Spotless Acne Treatment CreamHoitaa lievän ja keskivaikean aknen oireita.

SUOSITELLUT ARTIKKELIT

AknestaTotta vai tarua – kaikki finneistä

Meikki aiheuttaa finnejä, finnit tarttuvat ja mustat mustapäät ovat likaa – tiedätkö, mikä on totta ja tarua finneistä ja mustapäistä?