Atooppinen ihottuma ja sen hoitaminen
Mitä on atooppinen ihottuma? Atooppinen ihottuma eli ekseema on yksi yleisimmistä ihosairauksista maailmassa. Se on krooninen ja kutiseva tulehduksellinen ihosairaus, jolle on tyypillistä vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Atooppisessa ihottumassa ihon läpäisyesteen toiminta on heikompaa kuin terveessä ihossa, mikä altistaa ihon erilaisille ärsykkeille sekä infektioille.
Atooppisen ihottuman syntyyn vaikuttavat muun muassa ihon rakenteelliset ominaisuudet sekä ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Taipumus atooppiseen ihottumaan on osin perinnöllinen, ja osalla potilaista on myös muita atooppisen tautiryhmän sairauksia kuten allerginen nuha tai astma. Sisäiset ja ulkoiset tekijät kuten psyykkiset tekijät, hikoilu, ihon mikrobit, ruoka-aineet, kosmetiikka ja ilmasto voivat vaikuttaa atooppisen ihottuman ilmenemiseen. Lapsista noin 25 %:lla ja aikuisista 25–30 %:lla on joskus ollut atooppista ihottumaa.
Atooppinen ihottuma ilmaantuu tavallisesti vauvaiässä. Se voi usein rauhoittua lapsuusvuosien kuluessa, mutta palata uudelleen aikuisiässä. Atooppista ihottumaa kutsutaan imeväisikäisillä myös maitoruveksi, vaikka maidolla on harvoin tekemistä oireilun kanssa. Leikki- ja kouluikäisillä ihottuma painottuu usein taipeisiin ja aikuisilla pään ja ylävartalon alueelle. Myös kädet ovat yksi atooppisen ihottuman tyypillisistä esiintymispaikoista. Suurimmalla osalla atooppinen ihottuma on lieväoireinen ja sen ennuste on hyvä. Monilla oireet pahenevat talvikaudella ja lievittyvät kesällä.
Atooppisen ihottuman oireet
On hyvä huomata, että kuiva, atooppinen iho ei tarkoita sitä, että sillä välttämättä esiintyisi atooppista ihottumaa eli ekseemaa, joka lasketaan ihosairauksien piiriin.
Atooppisessa ihottumassa iho on selvästi kuiva ja kutiseva, ja ihottuma-alueilla on usein sekä punoitusta että karheutta. Iho voi myös olla ihottuma-alueilla osin rikki ja jatkuvan raapimisen seurauksena iho voi paksuuntua, eli jäkälöityä. Useissa tapauksissa atooppinen ihottuma ja siihen liittyvä kutina haittaavat yöunta ja voivat heikentää elämänlaatua muinkin tavoin. Atooppiselle ihottumalle tyypillistä on hankalasti ennustettavat ja usein yllättävät pahenemisvaiheet. Atooppinen ihottuma diagnosoidaan kliinisin perustein ja diagnoosiin yleensä riittää se, että potilaalla havaitaan useampia seuraavista sairaudelle tyypillisistä oireista:
- Kutiava ja krooninen tai jatkuvasti toistuva atooppinen ihottuma sairaudelle tyypillisillä ihoalueilla.
- Ihottuma-alueen punoitus, näppylät, hilseily, raapimajäljet ja rikkoutunut iho. Atooppisen ihottuman akuuttivaiheessa iholla voi olla myös pieniä nesterakkuloita ja kroonistumisvaiheessa ihottuma-alue paksuuntuu raapimisen seurauksena.
- Atooppinen ihottuma on aina kutiseva - ilman kutinaa ilmenevä ihottuma ei ole atooppista.
- Ihon krooninen kuivuus.
- Atooppiseen ihottumaan liittyy usein myös ihon kipua, joka on tavallisimmin luonteeltaan polttelevaa tai ihon aristuksena ja kosketusarkuutena ilmenevää.
Atooppinen ihottuma voidaan luokitella seuraavasti:
- Lievä atooppinen ihottuma: potilaalla on kuivia ihoalueita, satunnaisesti kutinaa sekä punoitusta pienillä ihoalueilla.
- Keskivaikea atooppinen ihottuma: potilaalla on kuivia ihoalueita, toistuvaa kutinaa sekä punoitusta ja mahdollisesti myös ihon rikkoutumista ja paksuuntumista. Lääkkeellistä paikallishoitoa tarvitaan jatkuvasti joko jaksoittaisena tai ylläpitohoitona.
- Vaikea atooppinen ihottuma: iho on kuiva, kutina jatkuvaa ja punoitus laaja-alaista. Lisäksi iholla esiintyy ihorikkoumia, ihon huomattavaa paksuuntumista, verenvuotoa, nesterakkuloita ja pigmentaatiohäiriöitä.
Kun epäillään atooppista ihottumaa, on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi oireet huolellisesti ja ottaa tarvittaessa käyttöön eri diagnoosimenetelmiä. Atooppisen ihottuman hoito eroaa muiden ihosairauksien hoidosta, joten tarkka diagnoosi on välttämätön asianmukaisen hoidon suunnittelemiseksi.
Atooppisen ihon hoito
Perusvoiteet ovat keskeisessä asemassa atooppisen ihon hoitamisessa. Perusvoiteiden hyödyt perustuvat niiden kykyyn kosteuttaa ihoa, tukea ja vahvistaa ihon luontaisen läpäisyesteen toimintaa sekä vähentää oireita, kuten kutinaa ja kuivuutta. Atooppisen ihon hoidossa perusvoiteiden käyttö on tärkeää seuraavista syistä:
- Kosteutuksen ylläpitäminen: Atooppinen iho menettää kosteutta helpommin kuin terve iho, mikä johtaa kuivuuteen ja karheuteen. Perusvoiteet auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa.
- Läpäisyesteen vahvistaminen: Tietyt perusvoiteet, kuten Canoderm ja Miniderm Duo, auttavat vahvistamaan ja korjaamaan ihon luonnollista läpäisyestettä, mikä auttaa ihoa suojautumaan ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Säännöllisesti käytettynä ihon läpäisyestettä vahvistavat perusvoiteet voivat auttaa vähentämään ihon altistumista ulkoisille ärsykkeille, kuten saippuoille, pesuaineille ja muille kemikaaleille, jotka voivat pahentaa atooppisen ihon oireita.
- Kutinan ja ärsytyksen vähentäminen: Hyvin kosteutettu iho kutisee vähemmän. Perusvoiteiden säännöllinen käyttö voi auttaa vähentämään kuivan ihon kutinaa.
- Ihon kimmoisuuden parantaminen: Perusvoiteet auttavat tekemään ihosta kimmoisamman ja pehmeämmän, vähentäen halkeilun ja rikkoutumisen riskiä.
On tärkeää huomata, että atooppisen ihon hoito on yksilöllistä ja sopivan perusvoiteen valinta riippuu ihon kunnosta sekä kunkin henkilön erityistarpeista. Ihotautien erikoislääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvonta on suositeltavaa sopivimman hoitovaihtoehdon löytämiseksi erityisesti silloin, kun kyseessä on atooppinen ihottuma.
Perusvoiteiden käyttö
Perusvoiteen oikeaoppinen levitys on tärkeää atooppisen ihon hoidossa. Tässä on joitakin vinkkejä ja tekniikoita perusvoiteen tehokkaaseen levittämiseen:
Valmistelu
- Puhdista iho hellävaraisesti. Käytä mietoa, hajusteetonta puhdistustuotetta, kuten hajusteetonta ACO Caring Shower Oil -suihkuöljyä, ja vältä liiallista hankaamista.
- Levitä voide kostealle iholle puhtain käsin. Paras aika levittää perusvoidetta on heti kylvyn tai suihkun jälkeen, jolloin iho on vielä hieman kostea. Tämä auttaa kosteutta pysymään ihossa.
Levitystekniikka
- Käytä riittävästi voidetta: koko kehon kosteuttamiseen kuluu 20-30 grammaa voidetta, mikä on käytännössä noin kämmenellinen tuotetta.
- Levitä voidetta hellävaraisesti, välttäen voimakasta hankausta, joka voi ärsyttää ihoa.
- Kiinnitä huomiota oireileviin alueisiin ja levitä voidetta erityisesti kuiviin tai oireileviin kohtiin, kuitenkaan unohtamatta muita ihoalueita.
- Kiinnitä huomiota voiteen levityssuuntaan: levitä voidetta ihokarvojen kasvusuunnan mukaisesti vähentääksesi ihoärsytystä.
Säännöllisyys
- Kosteuta ihoa säännöllisesti. Atooppista ihoa kannattaa kosteuttaa yhdestä kahteen kertaan päivässä tai lääkärin ohjeiden mukaan.
- Jatka sopivan perusvoiteen käyttöä myös silloin, kun iho on oireeton ylläpitääksesi ihon kosteustasapainoa sekä ehkäistäksesi uusia pahenemisvaiheita.
Lähteet:
https://www.kaypahoito.fi/hoi50077
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00202
Itselleen sopivan perusvoiteen valintaan voi vaikuttaa niin käyttäjän omat mieltymykset kuin lääkärin suosituskin. Lääkärin määräys on syytä ottaa huomioon erityisesti silloin, kun perusvoide on tarkoitettu osaksi pitkäaikaisen ihotaudin hoitoa. Kaikki ACO-perusvoiteet ovat hajusteettomia ja hyvin siedettyjä, mutta niiden koostumuksissa on pieniä eroavaisuuksia. Tässä artikkelissa vertailemme ACO-perusvoiteiden ominaisuuksia, mikä voi helpottaa sinua löytämään itsellesi sopivimman perusvoiteen.
Lapsen iho on ohuempaa ja herkempää kuin aikuisen ja siten se on myös alttiimpi menettämään kosteutta. Kosteuden menettäminen aiheuttaa ihon kuivuutta ja tilanteen edetessä myös ihon hilseilyä. Lapsen ihon kosteuttamiseen sopivat hyvin hajusteettomat ACO-perusvoiteet, jotka ylläpitävät ihon kosteustasapainoa vähentäen samalla kuivuutta ja kutinaa.