Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää UV-indeksistä

UV-indeksi on käsite, jonka kuulemme yhä useammin arjessa. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miksi on niin tärkeää pitää siitä huolta? ACOn ihonhoitoasiantuntija ja kemisti Anna Fasth selittää, miten UV-indeksi toimii ja miten se voi auttaa sinua suojaamaan itseäsi ja läheisiäsi auringon haitallisilta säteiltä.

Mikä on UV-indeksi?

UV-indeksi on kansainvälisesti standardoitu mitta terveydelle haitallisimmasta osasta UV-säteilyä, joka saavuttaa maanpinnan tietyssä paikassa ja ajankohtana. Se on työkalu, jota voidaan käyttää seuraamaan, milloin on tärkeää muistaa suojautua auringolta.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on kehittänyt kansainvälisesti standardoidun UV-indeksin asteikon värikoodeineen, joka perustuu keskimääräisen vaaleaihoisen aikuisen riskiin palaa auringossa. Asteikko on lineaarinen, mikä tarkoittaa, että kaksinkertainen UV-indeksi tarkoittaa kaksinkertaista riskiä palaa auringossa.

Miten UV-indeksi vaihtelee?

Yöllä UV-indeksi on nolla (0) ja nousee sitten vähitellen päivän aikana, kun aurinko nousee, saavuttaen korkeimman arvonsa, kun aurinko on korkeimmillaan taivaalla. Kun aurinko alkaa laskea, yhä vähemmän UV-säteilyä saavuttaa maanpinnan ja UV-indeksi laskee jälleen.

Mikä vaikuttaa UV-indeksiin?

UV-indeksi vaihtelee vuorokauden aikana ja siihen vaikuttavat myös maantieteellinen sijainti ja vuodenaika. Päiväntasaajan ympärillä olevilla alueilla UV-indeksi on yleensä korkeampi kuin esimerkiksi Suomessa, joka sijaitsee pohjoisempana. Kun aurinko on korkeimmillaan, UV-indeksi on korkeampi, ja siksi on erityisen tärkeää suojautua auringolta klo 11-15. Kesällä Suomessa UV-indeksi on usein välillä 4–7, kun aurinko on korkeimmillaan, ja talvikuukausina aurinko on Suomessa niin matalalla, että UV-indeksi harvoin ylittää 2. Jos kuitenkin matkustat ulkomaille lämpimämpiin maihin lähemmäksi päiväntasaajaa, UV-indeksi voi olla paljon korkeampi, ja on erityisen tärkeää muistaa suojautua auringolta.

Miten voit seurata UV-indeksiä?

Useimmat sääsovellukset ja -sivustot näyttävät UV-indeksin juuri sille paikalle, jossa olet. Suomen Ilmatieteenlaitoksen verkkopalvelu ilmatieteenlaitos.fi auttaa sinua tarkistamaan UV-indeksin sijaintisi ja ajan perusteella.

Miten suhtaudut sosiaalisen median trendiin, jossa pyritään korkeaan UV-indeksiin, jotta saataisiin mahdollisimman ruskea iho auringossa?

UV-indeksiä tulisi käyttää suojautumiseen auringossa, kun se on voimakkaimmillaan, ei päinvastoin. Auringossa oleminen, kun UV-indeksi on korkea, voi olla erittäin haitallista, jos ei suojaudu oikein. Mielestämme on tärkeää tiedottaa, että UV-indeksiä tulisi käyttää suojautumisen apuvälineenä, ei päinvastoin.

Miten suojaudut parhaiten auringolta, kun UV-indeksi on korkea?

- Etsi varjoa klo 11–15.

- Suojaa iho vaatteilla, aurinkolaseilla ja hatulla.

- Käytä aurinkovoidetta, jossa on korkea suoja, alueille joita vaatteet eivät suojaa. ACOn aurinkosuojatuotteet ovat vedenkestäviä ja tarjoavat laajakirjoisen suojan sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan.

Muista, että alle 1-vuotiaita lapsia ei tulisi altistaa suoralle auringonvalolle.

Sun Lotion SPF 50Kosteuttava aurinkosuojavoide spf 50
Sun Face Cream SPF 50+Kosteuttava aurinkosuojavoide kasvoille SPF 50+
Gel-Cream SPF 50+Kosteuttava geelivoide, joka imeytyy nopeasti
Sun Soft Lips SPF 25Roosanhohtoinen huulikiilto SPF 25
Aurinko-opas- sopiva suoja juuri sinulle

Huolellinen rasvaaminen ja sopiva aurinkotuote ovat avaimet turvalliseen kesään. ACO aurinko-oppaan avulla löydät itsellesi parhaiten sopivan aurinkotuotteen.

Näin suojaat lapsesi auringolta parhaalla tavalla

Talven kylmät ja pimeät päivät ovat vihdoin takanapäin, ja odotamme innolla pidempiä, valoisampia ja lämpimämpiä päiviä. Kevät ja kesä tarkoittavat yleensä enemmän leikkiä ja uintia ulkona, mikä tarkoittaa myös sitä, että meidän on ajateltava lasten suojaamista auringon haitallisilta UV-säteiltä.